Cranio Sacraal Therapie

Het Cranio-Sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel.

Het ritme van het hersenvocht wordt gecreëerd door een pompsysteem diep binnenin de hersenen. De botten van de schedel zetten uit, vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd, waarna het sacrum naar onder en vervolgens naar binnen roteert. Dit Cranio-Sacrale ritme uit zich als een uitdijende en inkrimpende golf die overal op het lichaam voelbaar is, vergelijkbaar met de beweging van eb en vloed.

We kunnen dit ritme beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Dit stelsel regelt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt. Daarmee is het Cranio Sacrale ritme, naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van het lichaam.

Tijdens een behandeling van het Cranio-Sacrale systeem kan een stillpoint optreden, een korte periode waarbij het ritme vrijwel stil ligt en het denken wordt stopgezet. De energie wordt dan onttrokken aan de hersenen en ingezet voor reparatie van het lichaam. Ook tijdens onze slaap kennen we stillpointperioden waarin het lichaam zich herstelt.

Klachten

Sommige behandelaars zullen vooraf vragen stellen om inzicht te krijgen in de oorzaak en samenhang van de klachten. Deze vragen kunnen betrekking hebben op zowel fysieke als psychische klachten, op erfelijke aandoeningen, ongelukjes en bijzonderheden betreffende de bevalling.

Aangezien Cranio Sacraaltherapie het lichaam uitnodigt weer zoveel mogelijk te gaan functioneren zoals het bedoeld is en het zelfherstellend vermogen stimuleert, is het soort klachten dat behandeld kan worden zeer divers. Garanties kunnen echter ook bij deze therapie nooit gegeven worden. Ook zonder concrete klachten kan behandeling worden aanbevolen ter bevordering van innerlijke rust en algeheel welbevinden.

Klachten waarbij de therapie zijn waarde heeft bewezen zijn onder anderen:

 1. Hoofdpijnen
 2. Dyslexie
 3. Nek- en schouderklachten
 4. Chronische vermoeidheid
 5. Rugklachten
 6. Slaapstoornissen
 7. Posttraumatische klachten
 8. Aangezichtspijn
 9. Lusteloosheid
 10. Huilbaby’s
 11. Oorsuizingen
 12. Hyperactiviteit
 13. Bekkeninstabiliteit
 14. Stress

Geschiedenis

De Cranio-Sacraaltherapie is ontstaan vanuit de osteopathie, maar kent vanaf 1985 een explosieve ontwikkeling. Bij Cranio-Sacraaltherapie worden niet de ziektesymptomen op zichzelf behandeld, maar vindt behandeling plaats van de 'cliënt'. De behandelaar schenkt niet alleen aandacht aan de klachten, maar ook aan de mogelijke oorzaken ervan.

Aangezien Cranio-Sacraaltherapie het lichaam uitnodigt weer zo veel mogelijk te gaan functioneren zoals het bedoeld is en het zelfherstellend vermogen stimuleert, is het soort klachten dat behandeld kan worden zeer divers.
De behandelaar zal werken aan het optimaliseren van de elasticiteit en ruimte binnen de schedelbeenderen en de overige delen van het Cranio-Sacrale systeem. Daartoe zal de behandelaar in het ritme meegaan en een lichte druk op het systeem uitoefenen. Op deze manier wordt het lichaam uitgenodigd zich te ontspannen en ruimte te scheppen.

In de loop van het leven absorbeert het lichaam allerlei trauma’s, zowel emotioneel als fysiek. Gevoelens van pijn, woede, angst en fysiek letsel worden door het lichaam opgeslagen en zorgen er uiteindelijk voor dat het cranio sacraal systeem uit balans raakt, krimpt, gaat vastzitten en zijn vitaliteit verliest.

Het cranio sacraal systeem is een fysiologisch systeem dat in het lichaam werkzaam is naast het ademhalingssysteem en het systeem van hart en bloedvaten. Het volgt zijn eigen ritme. De naam van de therapie is afgeleid van de Latijnse woorden cranium (de beenderen van de schedel) en sacrum (het heiligbeen).

Een verstoring of blokkade van dit natuurlijke ritme heeft een negatieve invloed op de hersenen, op het ruggenmerg en daardoor op het functioneren van het centrale zenuwstelsel.

Door het loslaten ervan deze spanning wordt het hele organisme verjongd en gunstig beïnvloed. Diepe ontspanning ontstaat, stress verdwijnt en pijn patronen lossen op.