Reflexzonetherapie: hoe werkt het?
We zien dat door de massage de doorbloeding en het algeheel functioneren van een of meerdere organen toeneemt of verbetert. Spanningen binnen bepaalde gebieden worden verminderd, terwijl het lijkt alsof bepaalde blokkades geheel of gedeeltelijk worden doorbroken. Juist deze blokkades zijn vaak de oorzaak van lichamelijke en soms ook geestelijke klachten. Zo'n blokkade leidt op zichzelf al tot een verstoring van het evenwicht in het lichaam. Wordt het geblokkeerde punt van het lichaam met behulp van reflexzonetherapie gemasseerd, dan vermindert of verdwijnt de blokkade meestal en kan het betreffende orgaan beter functioneren.
Als een orgaan of lichaamsdeel niet helemaal goed werkt weerspiegelt zich dat in de voeten.
De toestand van de voeten (o.a. gespannen, verslapt, pijnlijk, geur, kleur, zwelling, conditie, opbouw van de voeten en tenen) geven aanwijzingen over de toestand van het lichaam en geest op dat moment. Aan de hand van deze aanwijzingen wordt een behandelplan opgesteld.
Behalve de gebruikelijke massage worden in een behandelplan ook doelbehandelingen opgenomen zoals: eerste hulp, ontspanningsmassage, zonnevlechtmassage, hormoonbehandeling, meridiaanmassage, lymfedrainage of metamorfose-massage.
Hoe vaak is een reflexzonebehandeling nodig?
In de meeste gevallen vindt een reflexzonebehandeling in het begin een tot twee keer in de week plaats. Na vijf behandelingen wordt bekeken of de behandelingen geholpen hebben en besproken of er nog vervolgbehandelingen moeten volgen. Tenslotte wordt de therapie voorzichtig afgebouwd door de periodes tussen twee consulten steeds langer te maken.
Bij de eerste behandeling wordt een dossier van de cliƫnt aangelegd, waarin klachten, leefwijze, medische voorgeschiedenis, eerder behandelingen e.d. worden opgenomen.
De behandelingen duren ongeveer een uur.