Acupunctuur

Acupunctuur maakt al duizenden jaren deel uit van de Chinese gezondheidsleer. Hoewel acupunctuur vooral bekend is als pijnbestrijding, is het meer dan alleen een manier om pijn te verlichten. In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) worden de begrippen energie en evenwicht gehanteerd. Energie (Qi) is de motor van alle denkbare levensprocessen.


Meridianen

De energie stroomt langs twaalf hoofdmeridianen en een groot aantal hulpmeridianen. Deze liggen net onder de huid en corresponderen met bepaalde organen en hun functies. Op het lichaam zitten bepaalde punten die als “poorten” voor de ‘Qi’ fungeren, de acupunctuurpunten. Bij een acupunctuurbehandeling wordt getracht via deze punten het energie-evenwicht bij disbalans te herstellen. Te snel stromende energie wordt afgeremd en blokkades worden opgeheven.

Een minuscuul dun naaldje bereikt via het acupunctuurpunt de meridiaan. Na ontsmetting van de huid brengt de acupuncturist het naaldje snel en vrijwel pijnloos in. Daarna neemt de cliƫnt een licht trekkend of tintelend gevoel waar op die plek, of op andere plaatsen in het lichaam waarmee de meridiaan contact maakt.

Het inbrengen van de naalden is meestal pijnloos. Het kan wel gebeuren dat een behandeling soms wat gevoelig is. Krijg je tijdens de behandeling een vreemd, dof, warm of zwaar gevoel, dan komt dat door de energieoverdracht.

De kracht van acupunctuur zit in het feit dat de behandeling precies op de persoon met zijn/haar eigen specifieke disbalansen afgestemd kan worden. Hierdoor wordt het evenwicht hersteld en ziekten kunnen zonder vervelende bijwerkingen worden bestreden.

Het Vasculair Autonoom Signaal

Door het Vasculair (de bloedvaten betreffende) Autonoom Signaal (VAS) van de pols kan de acupuncturist snel en trefzeker bepalen welke energiestromen (meridianen) verstoord zijn. SiVAS staat voor Subtiele Interventies op basis van de VAS, het Vasculaire Autonome Signaal. Dat is een polssignaal dat reageert op lichte stresserende prikkels en waarmee men interactief onderzoek kan doen. Dit signaal wordt met de vingers gevoeld, maar is ook instrumenteel aantoonbaar zoals met een Dopplerapparaat. De VAS kan eindeloos herhaald worden en kan in proefopstellingen door verschillende waarnemers en dubbel blind bevestigd worden.

Yin en Yang

Volgens de oude Chinese filosofie en geneeskunde berust alles in de natuur op het energie-evenwicht tussen twee polen, die yin en yang worden genoemd. Hoewel deze tegengesteld zijn, kan de een niet buiten de ander, omdat zij elkaar ook aanvullen en daardoor een eenheid vormen. We vinden deze twee elkaar afwisselende, maar onlosmakelijk verbonden componenten overal in de natuur terug. Zoals in dag en nacht, die bij elkaar horen, maar evenveel van elkaar verschillen als licht en donker. In geboorte en dood, in leven en sterven, jong en oud, warm en koud, hemel en aarde, enzovoorts. Het een kan niet los gezien worden van het ander. Iets is altijd yin ten opzichte van yang. Alles is relatief ten opzichte van het andere aspect. Yin is niet los te zien van yang; yin en yang zijn complementair.